Studio 26 Radio Livestream
Nostalgie

Het hele verhaal is eigenlijk begonnen in 1991, toen DJ Michael als 7 jarige jongen een transistor radio cadeau kreeg. Hiermee werd het startpunt als DJ ingeluid. Tientallen cassettebandjes werden volgelult met af en toe een plaatje tussendoor. Ook werden later de beruchte "Jan & Jannie Shows" geproduceerd incl. geluidseffecten en de hele poespas (dit was een tegenhanger van de bekende asociale "Ome Henk" cd's).

Transistor radio kapot :-(
Op een dag sloeg het noodlot toe, de cassetterecorder in de transistorradio begaf het (blijkbaar kan je zo'n apparaat beter niet laten vallen). Het bloed blijft toch stromen waar het niet gaan kan, en dus werd er nieuwe 2e hands apparatuur aangeschaft. Een TEAC cassettedeck en Sony Receiver. Later werd dit nog uitgebreid met een Commodore Amiga 500. Het DJ-en ging lekker door en ook kwam er een Siemens 386 bij, evenals diverse microfoons. Hiervan zijn er al een aantal gesloopt, versleten en opgegeten door de hond.

Illegaal bezig met FM zenders
Op een gegeven moment kreeg ik de beschikking over een microfoon met een FM zendertje erin, een grote antenne erop aansluiten en je komt toch een paar straten ver... Hierbij ging Studio 26 Radio in 1995 officieel de lucht in. Dit heeft een tijdje gedraaid, later nog met een sterkere FM zender. Ondertussen werd de vrijetijdsbesteding ook nog uitgebreid met het produceren van Jingles, Dancemuziek en het programmeren van Software. Studio 26 werd verdeeld in 2 takken: Studio 26 Software en Studio 26 Radio. Studio 26 kreeg toen ook een 1e website.

Meer professionaliteit
Vanaf 2000 heb ik maar liefst 7 jaar gewerkt bij drive-in discotheek Bonfire. Hier werd er muziek gedraaid, slap gelult door de microfoon en ook deed ik de lichtshows. Ook hoort het roadie werk erbij. Tevens heb ik alle shoarma tenten in de omgeving leren kennen, onder het motto: een echte vent wordt je in de shoarma tent ;-) Tijdens mijn kort-hbo opleiding music management ben ik terecht gekomen bij het regionale commerciele radiostation HOTRADIO. Hier verrichte ik verschillende werkzaamheden, waaronder het in elkaar draaien van het danceprogramma op zaterdagavond. Het leukste is dan om 's avonds op je radio je eigen programma te kunnen beluisteren.

Apparatuur komt met de jaren...
De apparatuur werd flink uitgebreid in de loop der jaren: Een Yamaha Keyboard, 2 nieuwe pc's, een Behringer MX1604A Eurorack, een compleet nieuwe stereotoren bestaande uit losse componenten met minidiscrecorder, cd-speler tuner en versterker. Een speakerset van 1500 gulden erbij, een 15 inch zelfgebouwde subwoofer en en P.A. versterker. Hierbij nog 2 kleine speakertjes voor het midden/hoog met visaton tweeters erin... en een flink uitgebreide kabelcollectie. Ow, en ik vergeet mijn opspelt microfoon van sony a 400 gulden (ja, toen waren die mooie guldens er nog :-)). Ook is recent een professionele Røde NT1-A studiomicrofoon aangeschaft, een Behringer DSP 2024P Virtualizer Pro Multi-Effect Processor en een Sennheiser HD 25-II studiokoptelefoon.

De Studio 26 Radio Livestream
In 2006 ontstond de livestream van Studio 26 Radio, deze ging af en toe aan als meneer er zin in had. Er werd in 2008 een nieuwe website voor ontworpen waar je nu tegenaan zit te kijken. Omdat we op onze vingers werden getikt door de SENA hebben we onze illegale uitzendingen rond februari 2009 moeten stopzetten. Na een dik half jaar zijn we nu sinds 1 september 2009 100% legaal terug! De stream draait 24 uur per dag 7 dagen per week vanaf een nieuwe server. Hierop draaien windows server 2008, het radio automatiseringspakket SAM Broadcaster en de processing / limiting software.

Op de planning staat een verdere uitbreiding van de apparatuur, waaronder actieve monitors en een professionele geluidskaart met bijhorende soundprocessing / limiting voor de aankomende liveshows. Hiervoor is namelijk een aparte "Live" PC ingericht. Ook willen we de programmering verder gaan invullen, zodat het geheel nog afwisselender wordt en de binding met de luisteraar wordt vergroot.

We hebben al flink wat doelen bereikt die we wilden bereiken, waaronder legalisatie van het radiostation en flinke uitbreiding van de apparatuur. Iets waar we wat mij betreft best trots op mogen zijn!

Hoogachtend,

Michael.